Category Archives: Språk, Läs och skriv

Färdigt översatt bildmaterial på olika språk

På Flyktingmottagningen i Umeå har man arbetat fram ett mycket användbart material som är översatt på flera språk. Det är även ett bildmaterial. Det är framförallt användbart i både förskola och skola. Vad sägs om t.ex. hur de olika verksamheterna förskola/skola fungerar, kläder för olika årstider, olika enkla fraser som man ibland behöver säga och förstå. Gå in på denna länk och se hur mycket du kommer att kunna använda i arbetet med flerspråkiga barn/föräldrar som ex.

http://flyktingmottagningen.se/oversatt-material/

Monica Johannesson, specialpedagog Centrala Barn-och Elevhälsan

Intressant om språkstörning och ärftlighet. Andra intressanta videor inom språkstörning också.

http://urplay.se/program/197570-ur-samtiden-barn-med-annorlunda-sprakutveckling-sprakstorning-i-familjen

Bildstöd

”Bildstöd” är ju ett stort och ofta framslängt begrepp. Vad vi menar när vi pratar om bildstöd är ett ämne för en annan, längre bloggpost, idag vill jag tipsa om ett bra gratisverktyg för att tillverka bildstöd – bildstod.se. Här nedan ligger en kort introfilm för den som vill känna på grunderna.

(bildstod.se är från början riktat till vårdsituationer, för att öka delaktigheten för barn och vuxna med nedsatt språkförmåga/bristande svenskkunskaper, och därför ligger många sådana mallgrupper där. Går finfint att använda i skolan och hemmet också, så avskräcks inte! 🙂 )

Läs- och skrivkunnighet med hjälp av LEGO

En välbesökt  monter under SETT-dagarna var Lego Education. Lego Mindstorms EV3 ställdes ut och och elever kom och visade hur de arbetade med dem i skolan. Ett nytt material som mässbesökarna ville få information om var StoryStarter.

IMG_7057
Continue reading

Material om källkritik för åk. 3-6

Skärmavbild 2014-10-09 kl. 17.23.24Vi på Kyrkenorumskolan har gjort ett material om källkritik för årskurs 3-6. Det har Creative Commons-licens och får alltså användas fritt om man följer licensens regler. Så varsågoda att använda det som passar er!

På vår blogg har vi en flik med material för lärare (Den är under uppbyggnad, så ha tålamod), så kika gärna in framöver och se om ni kan hitta något användbart. Kanske att fler skolor hakar på och delar med sig. Den här Stenungsundsbloggen kan ju vara ett bra nav för att hitta varandra och varandras idéer.