Author Archives: Tina Tegnér

Varsin

 

                         Kalender för Varsinhjälp ute på skolorna:

Formulär vid försäkringsskador:

Avtal för lån av Varsin iPad HT13-VT14

Skapa Gästkonton till nätverket

Ibland kan man ha behov av att skapa en gästinloggning till någon som besöker verksamheten och som behöver komma ut på nätverket. Det gör man via Stenungsunds kommuns intranät. Gästen får sedan logga in och ansluta mot det nätverk som heter Stenungsund.

Den här manualen visar hur du kan skapa ett gästkonto:Lathund Gästkonton

Ny uppdatering av appen Legimus

Nu finns det en ny uppdatering av appen Legimus, version 4.0. Du kan läsa mer på MTM:s sida och se nyheterna i filmen.

Fortbildande föreläsningar på UR Samtiden

UR Samtiden har gjort en sammanställning av alla föreläsningar som riktar sig till lärare och pedagoger, blivande lärare, skolledare och övrig skolpersonal. Syftet är att göra det kollegiala erfarenhetsutbytet enklare. Du hittar dem här.

På sidan hittar du också föreläsningar från 2015. UR Samtiden skriver att:

Syftet är att göra det kollegialaerfarenhetsutbytet enklare. Vi vill minska avstånden mellan forskare, lärare,pedagoger och skolor runt om i landet. Du får gärna dela eller bädda in flödet nedan på sociala medier eller din egen sida. Flödet uppdateras fortlöpandeunder 2015.

Säkert kan du hitta något som vänder sig till dig som du kanske inte hunnit kika på än.

Manual för att byta lösenord på Adminweb

I bland behöver du hjälpa en elev att byta eller skapa ett lösenord på Adminweb. För att göra det behöver du sitta på en tunn klient, PC uppkopplad mot Skolportalen eller via RDP/Windowsläge på Mac. (Mer information om hur du kör ”Tunn klient via Mac” hittar du här.)

Ta gärna hjälp av följande manual: Adminweb manual

Gratis e-bok ”iPad i skola och förskola”

Skärmavbild 2015-04-02 kl. 09.22.42I iPad-boken ”iPad i skola och förskola” kan du få inspiration och ta del av andra lärares erfarenheter att arbete med iPad  för lärande.  E-boken är gratis och finns att ladda ner här.

18 medlemmar i FB-gruppen, med samma namn som bokens titel, berättar utifrån sitt perspektiv hur iPads bidrar till lärande och utveckling. Den är publicerad under CC-licens och är ett slags jubileum för gruppen som idag har över 20 000 medlemmar.

 

 

Läs- och skrivkunnighet med hjälp av LEGO

En välbesökt  monter under SETT-dagarna var Lego Education. Lego Mindstorms EV3 ställdes ut och och elever kom och visade hur de arbetade med dem i skolan. Ett nytt material som mässbesökarna ville få information om var StoryStarter.

IMG_7057
Continue reading

Linda Manilla om programmering i skolan

Linda Manilla, forskare i datavetenskapens didaktik vid Åby Akademi, samtalar om  varför programmering är viktigt i skolan, hur det kan integreras i undervisningen. I denna Bambusersändning berättar hon också kort om programmering i den finska läroplanen och implementeringen av den.

Och nu ska alla programmera eller?

Finland implementerar ny läroplan 2016, där programmering kommer att ingå. England har infört ”Computing” som ämne och i Estland har man infört  programmering i skolan redan i de yngre åldrarna.  Europa är större än så och det är fler länder på gång. I rapporten ”Computing our future” utgiven av European Schoolnet, kan man läsa om fler initiativ runt om i Europa. Continue reading

Workshop i att programmera Scratch för pedagoger

UnknownÄr du nyfiken på att lära dig och använda programmering med dina elever? Nu arrangerar .SE under våren workshops på vår hemmaplan i Stenungsund och även i Kungälv. Inom ramen för Barnhack kommer också en lärarhandledning om hur du som pedagog kan arbeta med programmet Scratch i de tidiga grundskoleåren att tas fram.  Continue reading