Category Archives: Guider

Skapa Gästkonton till nätverket

Ibland kan man ha behov av att skapa en gästinloggning till någon som besöker verksamheten och som behöver komma ut på nätverket. Det gör man via Stenungsunds kommuns intranät. Gästen får sedan logga in och ansluta mot det nätverk som heter Stenungsund.

Den här manualen visar hur du kan skapa ett gästkonto:Lathund Gästkonton

Manual för att byta lösenord på Adminweb

I bland behöver du hjälpa en elev att byta eller skapa ett lösenord på Adminweb. För att göra det behöver du sitta på en tunn klient, PC uppkopplad mot Skolportalen eller via RDP/Windowsläge på Mac. (Mer information om hur du kör ”Tunn klient via Mac” hittar du här.)

Ta gärna hjälp av följande manual: Adminweb manual

Logga in på Adminweb via RDP på en Mac

Det finns många ute på skolorna som frågar hur man ska logga in på Adminweb via en Mac. För att komma åt Adminweb via Macen så behöver man Microsoft Remote Desktop (RDP), denna app låter dig logga in på som en tunnklient via Macen.

Continue reading

”Airdrop” med appen Instashare

Skärmavbild 2015-01-26 kl. 10.30.27Med hjälp av appen Instashare  kan man dela filer mellan olika iPads.  Appen är gratis och du laddar ner den här. För våra elever och lärare som har iPad 3 och inte har Airdrop, eller elever som har problem med Airdrop, kan detta var att alternativ för dela filer med varandra. Läs mer och ta del av guiden.

Continue reading

Installera Canon-skrivare på din Mac

Här hittar du en film om hur du kan installera Canon-skrivare på din Mac. Börja med att ladda ner programvaran.

Har du en ny MacBook med ElCapitan (10.11) hämtar du skrivarprogrammet här

Har du Maverick(10.9)  hämtar du skrivarprogrammet här.


Har du Yosemite (10.10) hämtar du skrivarprogrammet här.

Med hjälp av detta program fungerar det att skriva ut även i färg, men fortfarande behöver vi ansluta Mac:en till skrivaren med USB-sladd.

 

NE.SE

Skärmavbild 2015-01-16 kl. 13.50.30NE har en ny kostym och en del nya eller ändrade funktioner. Men fortfarande är det så att du och dina elever har tillgång till NE som kommunen har licens för. Continue reading

Fix för inlogging på skolportalen/Fronter via Ipad/Iphone

För de som har svårt att logga in på skolportalen/fronter på sina Ipads och Iphones kan testa att gå in på: Inställningar > Safari: se till att du inte blockerar cookies och popupfönster. Glöm inte heller att rensa historik eller data och cookies.

Ändra/ta bort betalnings alternativ för Apple id

Några av frågorna som dyker upp runt om på skolorna är ”Hur ändrar/tar bort betalnings alternativ på apple id”. Länk till Apple Support  om hur man gör.

Material om källkritik för åk. 3-6

Skärmavbild 2014-10-09 kl. 17.23.24Vi på Kyrkenorumskolan har gjort ett material om källkritik för årskurs 3-6. Det har Creative Commons-licens och får alltså användas fritt om man följer licensens regler. Så varsågoda att använda det som passar er!

På vår blogg har vi en flik med material för lärare (Den är under uppbyggnad, så ha tålamod), så kika gärna in framöver och se om ni kan hitta något användbart. Kanske att fler skolor hakar på och delar med sig. Den här Stenungsundsbloggen kan ju vara ett bra nav för att hitta varandra och varandras idéer.

Tunn klient från en Mac

hp_t5745Med hjälp av appen ”Microsoft Remote Desktop”  kan man logga in som på en tunn klient och komma åt samma saker, fast från en MAC. Du behöver vara i kommunens nätverk för att det ska fungera.

Continue reading